Wat heeft 20x kauwen te maken met buikpijn…?! Alles over speeksel en enzymen. Het heeft allemaal te maken met je spijsvertering. De mond is namelijk een vaak vergeten spijsverteringsorgaan, wat door veel mensen over het hoofd worden gezien. Ziet jouw ochtend er wel eens zo uit? Natuurlijk wéét je stiekem best dat dit niet al te best is voor je spijsvertering, maar afijn, die gedachte parkeer je weer ergens. In ons haastige leven zijn we gewend om heel snel te (moeten) eten. We eten vaak zonder na te denken. Het moet makkelijk, snel praktisch of heel gezellig zijn. Je mond is als het ware het spijsverteringsorgaan wat de warming-up doet. Gek eigenlijk, dat we dit vaak wél zo in onze mond doen. We kauwen nauwelijks, hap-slik-weg en die maag moet maar zien wat hij ermee doet. Een gezonde spijsvertering gaat “van mond tot kont” en begint dus daadwerkelijk in je mond. In je mond zijn allerlei enzymen actief. De enzymen zijn jouw keukenmessen bij het koken; ze malen jouw voedsel fijn en klein voor de bereiding in de pan of in dit geval je maag. Dat aanslingeren van de enzymen doe je, juist, door te kauwen. Op elke hap twintig keer kauwen is optimaal om je enzymen te laten opstarten. De oplossing is echter heel simpel: eet van een kleiner bord, met een kleinere vork en lepel. Zo ga je vanzelf langzamer eten en kauw je automatisch bijna twintig keer op een hap zonder erbij na te hoeven denken. Geniaal hè!
Lees hier meer over speeksel en enzymen